dimecres, 8 de novembre del 2017

Acci贸 Cultural davant l'empresonament del Govern de Catalunya

Acci贸 Cultural del Pa铆s Valenci脿 (ACPV) proposar脿 l’aprovaci贸 d’una resoluci贸 de l’Assemblea General d’ELEN (Xarxa Europea per la Igualtat Ling眉铆stica, formada per 150 associacions de 22 estats europeus) que tindr脿 lloc aquest dissabte 11 de novembre a Val猫ncia
La Junta Directiva d’Acci贸 Cultural del Pa铆s Valenci脿 (ACPV), davant l’empresonament dels presidents d’脪mnium Cultural i de l’Asssemblea Nacional de Catalunya (ANC), i del vicepresident i set consellers del Govern de Catalunya, vol fer p煤blica la seg眉ent valoraci贸. 

Primer, l’empresonament preventiu dels presidents d’脪mnium Cultural i de l’ANC i del vicepresident i set consellers del Govern de Catalunya 茅s un greu error pol铆tic.
La situaci贸 actual a Catalunya t茅 la seua arrel en un conflicte de car脿cter pol铆tic, d’una dimensi贸 quantitativa i qualitativa extraordin脿ries: entre dos i tres milions de ciutadans catalans s贸n partidaris d’un projecte d’independ猫ncia, i pareix que la reiterada negativa per part del Govern espanyol a obrir cap mena de di脿leg o negociaci贸 durant els 煤ltims anys no ha tingut m茅s resultat que el constant increment d’aquesta xifra de ciutadans. La suspensi贸 de l’autogovern i l’empresonament preventiu dels principals l铆ders socials d’aquest moviment, i de m茅s de mig Govern elegit democr脿ticament, no pot aconseguir un resultat diferent, sin贸 que continuar脿 alimentant el conflicte.
Volem destacar que aquesta 茅s una opini贸 majorit脿ria entre els actors pol铆tics i socials al Pa铆s Valenci脿. El President de la Generalitat i el President de les Corts, entre altres, han declarat que l’empresonament no 茅s un recurs adequat per a resoldre el conflicte.
Segon, ens alarma l’intent d’equiparar la cr铆tica a l’aprovaci贸 de l’article 155 o a l’empresonament preventiu de l铆ders socials i c脿rrecs electes d’un Govern democr脿tic, amb l’independentisme.
El Govern espanyol i els partits que li donen suport, PP i Cs (amb el suport de determinats mitjans de comunicaci贸) impulsen una campanya medi脿tica de criminalitzaci贸 de qualsevol cr铆tica a la seua actuaci贸, consistent en l’intent de reduir la realitat a la din脿mica d’amic-enemic d’alguns te貌rics de l’extrema dreta. 脡s fals que “qui no est脿 amb mi, est脿 contra mi”, o que nom茅s hi haja dues possibilitats excloents respecte a la situaci贸 a Catalunya: que nom茅s es puga estar amb el Govern espanyol, l’aplicaci贸 del 155 i l’empresonament de l铆ders socials i c脿rrecs electes, o amb l’independentisme.
La democr脿cia consisteix precisament en la possibilitat de la cr铆tica al poder, en la pluralitat i en el mat铆s. Acci贸 Cultural del Pa铆s Valenci脿 (ACPV) 茅s una associaci贸 cultural valenciana que, per tant, no 茅s ni forma part del moviment independentista catal脿, per貌 que t茅 uns forts valors democr脿tics i per aix貌 ens alarmen tant l’intent d’equiparar cr铆tica amb enemic, i de respondre a la cr铆tica amb la desqualificaci贸, l’amena莽a i l’insult. Aquesta 茅s una din脿mica molt perillosa per a una democr脿cia.
Tercer, Acci贸 Cultural del Pa铆s Valenci脿 (ACPV) insisteix en el di脿leg com a 煤nica via possible per a fer pol铆tica en democr脿cia.
脡s un fet que si el Govern espanyol haguera optat pel di脿leg fa anys, quan hi havia damunt la taula una reforma de l’Estatut o un pacte fiscal, no s’hauria arribat a aquesta situaci贸. No som nosaltres, una associaci贸 cultural valenciana, qui ha d’assenyalar la soluci贸, per la senzilla ra贸 que ni ens correspon ni 茅s la nostra missi贸. Per貌 entenem que 茅s el nostre deure assenyalar que la situaci贸 no se solucionar脿 per la via de normalitzar la suspensi贸 de l’autogovern, amb empresonaments preventius, ni amb la desqualificaci贸 de la cr铆tica democr脿tica, i que aquesta triple din脿mica cont茅 elements preocupants de potencial erosi贸 de la democr脿cia m茅s enll脿 de Catalunya, a m茅s d’una radicalitzaci贸 del discurs pol铆tic gens positiva.
Quart, Acci贸 Cultural de Pa铆s Valenci脿 (ACPV) ent茅n que l’estrat猫gia del govern espanyol s’emmarca dins la voluntat pol铆tica de recentralitzaci贸 que no nom茅s afecta Catalunya sin贸 el Pa铆s Valenci脿 i pot afectar la resta de comunitats aut貌nomes de l’Estat.
En aquest sentit, entenem que no 茅s casualitat que en l’actual legislatura valenciana el govern espanyol haja recorregut al Tribunal Constitucional diverses lleis aprovades per les Corts Valencianes en relaci贸 a educaci贸, habitatge, depend猫ncia, sanitat, drets ling眉铆stics, etc. Aquesta actitud repressiva, d’autonomia tutelada, no pot desembocar en res m茅s que en un augment de la conflictivitat i en una rebaixa en la qualitat de vida i de l’autogovern dels valencians.
Acci贸 Cultural del Pa铆s Valenci脿 (ACPV), conseq眉entment, demana l’alliberament dels presidents d’Omnium Cultural i de l’ANC i del vicepresident i els set consellers empresonats preventivament, i l’obertura d’un proc茅s de di脿leg entre els Governs espanyol i catal脿, sobre el qual no ens correspon a nosaltres opinar pel que fa a continguts, condicions, o calendaris. Altrament, la situaci贸 no far脿 sin贸 empitjorar, amb efectes molt preocupants no nom茅s per a Catalunya, sin贸 tamb茅 per al conjunt de l’Estat espanyol.
Finalment, Acci贸 Cultural del Pa铆s Valenci脿 (ACPV) far脿 arribar aquesta reflexi贸 a l’Assemblea General d’ELEN (Xarxa Europea per la Igualtat Ling眉铆stica, formada per 150 associacions de 22 estats europeus) que tindr脿 lloc aquest dissabte 11 de novembre a Val猫ncia, a la seu central de la nostra associaci贸, a l’Octubre Centre de Cultura Contempor脿nia. En l’Assemblea est脿 prevista la participaci贸 de representants d’associacions de 15 estats europeus, i ser脿 presidida per Ferran Suay, membre de la Junta Directiva d’Acci贸 Cultural del Pa铆s Valenci脿 (ACPV) i president actual d’ELEN. Tamb茅 hi participar脿 el president d’ACPV, l’escriptor Joan F. Mira.
Acci贸 Cultural del Pa铆s Valenci脿 (ACPV) proposar脿 l’aprovaci贸 d’una resoluci贸 de l’Assemblea General d’ELEN en la l铆nea de la nostra reflexi贸, aix铆 com l’acord que les associacions que en formen part (i que agrupen centenars de milers de socis en total) traslladen la informaci贸, i l’alarma per la degradaci贸 democr脿tica que patim a l’Estat espanyol, als seus respectius parlaments i governs.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada