dimarts, 3 d’octubre del 2017

Pronunciament d’Acci贸 Cultural del Pa铆s Valenci脿 (ACPV) davant dels fets de l’1 d’octubre a Catalunya

 
Pronunciament d’Acci贸 Cultural del Pa铆s Valenci脿 (ACPV) davant dels fets de l’1 d’octubre a Catalunya
La Junta Directiva condemna l’extrema viol猫ncia de la Policia i la Gu脿rdia Civil i demana al Govern espanyol que escolte i respecte la veu del poble de Catalunya
L’1 d’octubre vam assistir a una jornada d’excepcional gravetat: efectius de la Policia Nacional i de la Guardia Civil van assaltar col·legis electorals de diverses poblacions catalanes i van intentar desallotjar-los i apropiar-se d’urnes i vots amb una viol猫ncia extrema, i sense causa justificada, contra la poblaci贸 civil.
Les imatges han recorregut el m贸n, han escandalitzat a premsa, representants pol铆tics i Governs de tot Europa i, simplement, no tenen cap explicaci贸 des del punt de vista de les normes i pautes pr貌pies d’una democr脿cia: ahir, Espanya, va ser sin貌nim de vergonya a tot el m贸n. Parlem de m茅s de 800 ferits, alguns greus (fins i tot hi ha el cas d’un jove que ha perdut un ull per impacte de pilota de goma, l’煤s de les quals, recordem-ho, est脿 prohibit a Catalunya).
Enfront d’aquesta exhibici贸 de viol猫ncia extrema, vam veure centenars de milers de ciutadans fent cua en col·legis electorals per a exercir tranquil·lament i pac铆fica el seu dret al vot. I 2.262.424 vots validats (sense comptar els milers de vots emesos per貌 segrestats per la Policia Nacional i la Guardia Civil) s贸n, es mire com es mire, molta gent, i m茅s tenint en compte els obstacles de tot tipus que hagu茅 de superar la votaci贸.
Arribats a aquest punt, Acci贸 Cultural del Pa铆s Valenci脿 (ACPV) ent茅n que la decisi贸 del Govern espanyol (perqu猫 茅s evident que si l’actuaci贸 de la Policia Nacional i la Guardia Civil fou uniformement tan violenta, no fou per l’exist猫ncia de “casos a茂llats”, sin贸 perqu猫 es produ铆 l’ordre de fer 煤s de la for莽a sense esperar motiu) mereix l’absoluta condemna de tothom. Qualsevol intent de redre莽ar aquesta situaci贸 implica que el Govern espanyol reconsidere i rectifique el seu comportament.
I corregir el seu comportament implica, al nostre entendre:
a) Obrir una investigaci贸 imparcial de la viol猫ncia exercida per les forces polic铆aques (com, de fet, ha demanat ja l’ONU) i dur davant dels tribunals de just铆cia els culpables d’actuar aix铆 contra els ciutadans que en teoria haurien de protegir.
b) Retirar el desplegament polic铆ac enviat a Catalunya, i actuar d’acord amb la llei: a Catalunya, les compet猫ncies de seguretat p煤blica corresponen al cos auton貌mic dels Mossos d’Esquadra.
c) Retirar tamb茅 el control administratiu i financer de la Generalitat, i complir ac铆 tamb茅 la llei, respectant el Govern auton貌mic i les institucions catalanes, i les compet猫ncies que per llei li corresponen.
d) Iniciar un proc茅s de di脿leg i consens amb les institucions catalanes, des del respecte als representants democr脿ticament elegits, per tal de buscar solucions possibles, sense imposicions, amenaces ni m茅s viol猫ncia.
El Govern espanyol fa anys que no ha fet sin贸 perdre una oportunitat rere l’altra de consensuar una soluci贸. Primer, es va negar a acceptar l’Estatut votat pel poble de Catalunya. Despr茅s, es neg脿 a arribar a cap forma de pacte fiscal. I a continuaci贸 no volgu茅 cap modalitat de votaci贸 pactada i amb valor legal. I ha acompanyat cada negaci贸 amb gestos d’humiliaci贸 al poble de Catalunya, fins arribar a l’extrem d’assaltar les seues institucions i detenir membres del seu Govern el passat 20 de setembre i, finalment, d’agredir indiscriminadament als seus ciutadans l’1 d’octubre. De manera que ara el Govern espanyol recull la tempesta d’indignaci贸 que la seua actuaci贸 irresponsable ha anat sembrant.
No 茅s a nosaltres a qui correspon apuntar quina ha de ser la soluci贸, per貌 simplement no 茅s possible continuar ignorant l’opini贸 majorit脿ria del poble de Catalunya. I 茅s exclusivament responsabilitat del Govern espanyol el fet que eixa opini贸 ara demane el que no hauria demanat fa una d猫cada. I sobre els qui recau la m脿xima responsabilitat de la situaci贸 actual, recau tamb茅 la m脿xima obligaci贸 de corregir-la i consensuar una soluci贸.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada