dijous, 6 d’octubre del 2016

Acpv-Casal Jaume I d'Elx, us convida a la presentació del llibre "Al-Azraq, el cabdill andalusí que desafià Jaume I", a càrrec de David Garrido Valls

Dins dels actes del CORRELLENGUA 2016 Acpv-Casal Jaume I d'Elx, us convida a la presentació del llibre "Al-Azraq, el cabdill andalusí que desafià Jaume I", a càrrec de David Garrido Valls que tindrà lloc el proper dijous 13 d'octubre A LES 19:30 hores a Acpv-Casal Jaume I d'Elx.
Al-Azraq. el cabdill andalusí que desafià Jaume I. Abū ‘Abd Al·lāh Muhammad ibn Hudhayl, el senyor del castell d’Alcalà, més conegut com al-Azraq («el Blau»), fou l’últim gran cabdill dels valencians andalusins, dels valencians que parlaven algaravia, i una fi gura històrica esdevinguda mítica després de la seua mort davant dels murs d’Alcoi un dia a la fi d’abril o començaments de maig de 1276.
No obstant això, encara hui és un gran desconegut, de qui només sabem a partir i sobretot del relat, el Llibre dels feits, del seu arxienemic, el rei Jaume I, a qui pogué desafi ar mercès —val a dir-ho— a l’ajut que sempre rebé del rei Alfons X de Castella i Lleó, en 1247 i en 1254. Finalment, traït per un dels seus, fou derrotat i condemnat a l’exili. Tornà, però, a la seua terra en 1276, guanyà batalles després de mort (la Canal i Llutxent) i es convertí en el líder llegendari dels sarraïns valencians.



Josep-David GARRIDO i VALLS (Alacant, 1965), és un medievalista que ha dedicat una gran part de la seua activitat de recerca a l’estudi del sud del País Valencià en el segle XIII, sense oblidar mai les fonts en llengua àrab, el coneixement de la qual reivindica i considera imprescindible per a endinsar-se en el passat medieval valencià. Entre els seus nombrosos treballs cal tenir en compte Jaume I i el regne de Múrcia (1997) i La conquesta del sud valencià i Múrcia per Jaume II (2002). En els darrers anys s’ha centrat en el conreu de la biografi a històrica i és autor de Vida i regnat de Martí I: L’últim rei del Casal de Barcelona (2010), Jaume II de Mallorca: Rei de les Balears i Pitiüses, comte català del nord (2011), Ferran I «el d’Antequera», un rei de conveniència (2011), i Ramon Berenguer IV (2014). Amb Al-Azraq: El cabdill andalusí que desafi à Jaume I, un estudi que no vol deixar de ser un assaig literari, basteix la biografi a del líder andalusí que es convertí en el més gran maldecap de Jaume I.

Al-Azraq. el cabdill andalusí que desafià Jaume I
Autor: Josep-David Garrido i Valls
Format: 21x29,7 cm.
Pàgs. 144
PVP: 12 €.
http://www.eltemps.cat/ca/notices/2016/04/al-azraq-el-cabdill-medieval-que-romau-viu-14318.php

Cordialment
Agustí Agulló Marcos
(Coordinador d'Acpv-Casal Jaume I d'Elx)
Telèfon 965426480
Carrer Sant Jordi, 2 (Elx-03203)
elx@acpv.cat
http://casalelx.blogspot.com
https://www.facebook.com/pages/Casal-Jaume-I-dElx/29791008107
https://twitter.com/ElxCasal http://lecturesdelx.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada