dimecres, 8 de novembre de 2017

Acció Cultural davant l'empresonament del Govern de Catalunya

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) proposarà l’aprovació d’una resolució de l’Assemblea General d’ELEN (Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística, formada per 150 associacions de 22 estats europeus) que tindrà lloc aquest dissabte 11 de novembre a València
La Junta Directiva d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), davant l’empresonament dels presidents d’Òmnium Cultural i de l’Asssemblea Nacional de Catalunya (ANC), i del vicepresident i set consellers del Govern de Catalunya, vol fer pública la següent valoració. 

Primer, l’empresonament preventiu dels presidents d’Òmnium Cultural i de l’ANC i del vicepresident i set consellers del Govern de Catalunya és un greu error polític.
La situació actual a Catalunya té la seua arrel en un conflicte de caràcter polític, d’una dimensió quantitativa i qualitativa extraordinàries: entre dos i tres milions de ciutadans catalans són partidaris d’un projecte d’independència, i pareix que la reiterada negativa per part del Govern espanyol a obrir cap mena de diàleg o negociació durant els últims anys no ha tingut més resultat que el constant increment d’aquesta xifra de ciutadans. La suspensió de l’autogovern i l’empresonament preventiu dels principals líders socials d’aquest moviment, i de més de mig Govern elegit democràticament, no pot aconseguir un resultat diferent, sinó que continuarà alimentant el conflicte.
Volem destacar que aquesta és una opinió majoritària entre els actors polítics i socials al País Valencià. El President de la Generalitat i el President de les Corts, entre altres, han declarat que l’empresonament no és un recurs adequat per a resoldre el conflicte.
Segon, ens alarma l’intent d’equiparar la crítica a l’aprovació de l’article 155 o a l’empresonament preventiu de líders socials i càrrecs electes d’un Govern democràtic, amb l’independentisme.
El Govern espanyol i els partits que li donen suport, PP i Cs (amb el suport de determinats mitjans de comunicació) impulsen una campanya mediàtica de criminalització de qualsevol crítica a la seua actuació, consistent en l’intent de reduir la realitat a la dinàmica d’amic-enemic d’alguns teòrics de l’extrema dreta. És fals que “qui no està amb mi, està contra mi”, o que només hi haja dues possibilitats excloents respecte a la situació a Catalunya: que només es puga estar amb el Govern espanyol, l’aplicació del 155 i l’empresonament de líders socials i càrrecs electes, o amb l’independentisme.
La democràcia consisteix precisament en la possibilitat de la crítica al poder, en la pluralitat i en el matís. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) és una associació cultural valenciana que, per tant, no és ni forma part del moviment independentista català, però que té uns forts valors democràtics i per això ens alarmen tant l’intent d’equiparar crítica amb enemic, i de respondre a la crítica amb la desqualificació, l’amenaça i l’insult. Aquesta és una dinàmica molt perillosa per a una democràcia.
Tercer, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) insisteix en el diàleg com a única via possible per a fer política en democràcia.
És un fet que si el Govern espanyol haguera optat pel diàleg fa anys, quan hi havia damunt la taula una reforma de l’Estatut o un pacte fiscal, no s’hauria arribat a aquesta situació. No som nosaltres, una associació cultural valenciana, qui ha d’assenyalar la solució, per la senzilla raó que ni ens correspon ni és la nostra missió. Però entenem que és el nostre deure assenyalar que la situació no se solucionarà per la via de normalitzar la suspensió de l’autogovern, amb empresonaments preventius, ni amb la desqualificació de la crítica democràtica, i que aquesta triple dinàmica conté elements preocupants de potencial erosió de la democràcia més enllà de Catalunya, a més d’una radicalització del discurs polític gens positiva.
Quart, Acció Cultural de País Valencià (ACPV) entén que l’estratègia del govern espanyol s’emmarca dins la voluntat política de recentralització que no només afecta Catalunya sinó el País Valencià i pot afectar la resta de comunitats autònomes de l’Estat.
En aquest sentit, entenem que no és casualitat que en l’actual legislatura valenciana el govern espanyol haja recorregut al Tribunal Constitucional diverses lleis aprovades per les Corts Valencianes en relació a educació, habitatge, dependència, sanitat, drets lingüístics, etc. Aquesta actitud repressiva, d’autonomia tutelada, no pot desembocar en res més que en un augment de la conflictivitat i en una rebaixa en la qualitat de vida i de l’autogovern dels valencians.
Acció Cultural del País Valencià (ACPV), conseqüentment, demana l’alliberament dels presidents d’Omnium Cultural i de l’ANC i del vicepresident i els set consellers empresonats preventivament, i l’obertura d’un procés de diàleg entre els Governs espanyol i català, sobre el qual no ens correspon a nosaltres opinar pel que fa a continguts, condicions, o calendaris. Altrament, la situació no farà sinó empitjorar, amb efectes molt preocupants no només per a Catalunya, sinó també per al conjunt de l’Estat espanyol.
Finalment, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) farà arribar aquesta reflexió a l’Assemblea General d’ELEN (Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística, formada per 150 associacions de 22 estats europeus) que tindrà lloc aquest dissabte 11 de novembre a València, a la seu central de la nostra associació, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. En l’Assemblea està prevista la participació de representants d’associacions de 15 estats europeus, i serà presidida per Ferran Suay, membre de la Junta Directiva d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i president actual d’ELEN. També hi participarà el president d’ACPV, l’escriptor Joan F. Mira.
Acció Cultural del País Valencià (ACPV) proposarà l’aprovació d’una resolució de l’Assemblea General d’ELEN en la línea de la nostra reflexió, així com l’acord que les associacions que en formen part (i que agrupen centenars de milers de socis en total) traslladen la informació, i l’alarma per la degradació democràtica que patim a l’Estat espanyol, als seus respectius parlaments i governs.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada