dijous, 27 de juny del 2024

Anna Oliver: “Emprarem totes les vies jurídiques que siguen possibles, internes, com internacionals”

🦇 Bona vesprada,

📲 Adjuntem declaracions sobre la reforma de la llei d'Educació d'Anna Oliver, presidenta d'ACPV, Vicent Marzà Eurodiputat de Compromís i Vicent Ferrer, membre de la junta directiva d'ACPV i nota de premsa sobre la renúncia d'Elx a emprar el valencià com a llengua prioritària a l'administració.

Vídeo HD Declaracions: https://drive.google.com/file/d/1p2lMmzuZa9Pm_XqA0EIYyOoRJs452bOZ/view?usp=sharing

🗣️ Anna Oliver: “Emprarem totes les vies jurídiques que siguen possibles, internes, com internacionals”
Vicent Marzà: “Ho internacionalitzarem”

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha manifestat la seua oposició a les tres lleis recentment aprovades pel govern de Mazón, destacant la llei educativa, la llei de transparència i la que afecta la llibertat dels periodistes i mitjans de comunicació.

Anna Oliver Borràs, presidenta d’ACPV, ha declarat: “Hui s'han aprovat 3 de les lleis de Mazón, la mal dita llei educativa, perquè és tot el contrari, la llei que limita la transparència i la que intenta eliminar la llibertat dels periodistes i dels mitjans de comunicació i que afecta À Punt.” Oliver Borràs també ha afirmat que “Acció Cultural del País Valencià va donar una resposta com ha fet sempre des del carrer, des de la mobilització, però també emprant totes les vies jurídiques que siguen possibles, com internes, com en l'àmbit internacional.” La presidenta ha subratllat la necessitat d'acudir tant a institucions espanyoles com europees per recuperar els drets lingüístics i les llibertats de comunicació: “Acudirem a les institucions espanyoles, però també a les europees, per a poder donar una resposta que recupere els nostres drets lingüístics, les nostres llibertats de comunicació i com a societat.”

🇪🇺 Vicent Marzà, eurodiputat de Compromís, ha reforçat la postura d’ACPV afirmant: “internacionalitzarem aquesta situació perquè s'estan vulnerant diferents drets i normatives europees.” Marzà ha exposat que portaran les lleis del senyor Mazón a les institucions europees per aturar-les: “Portarem directament les lleis del senyor Mazón a les institucions europees per tal d'aturar-les, per tal de parar-les, perquè són vulneracions dels nostres drets.” A més, ha anunciat una reunió amb el Comité d'Experts sobre normativa i directiva respecte a transparència i bon govern: “Per això demanarem una reunió amb el Comité d'Experts sobre la normativa i la directiva respecte a transparència i bon govern i també la portarem a les institucions europees.”
Vicent Ferrer, membre de la junta directiva d’ACPV, ha destacat l’impacte negatiu de la llei educativa sobre les famílies valencianes: “Vull fer constar que la llei de suposada llibertat educativa és un greuge molt important que es fa a les famílies valencianes. Està impedint que els xiquets aprenguen la llengua pròpia del país, però també està conculcant drets individuals.” Ferrer ha subratllat la importància de defensar la llibertat: “És, al cap i a la fi, la nostra llibertat la que s'està posant en qüestió.”

Acció Cultural del País Valencià denuncia la falta de respecte per la llengua històrica d'Elx i reclama la protecció del valencià

⚔️ L’atac per part de l’equip de govern d’Elx és tota una provocació a la cultura, tradició i història del municipi i més encara davant la situació d’extinció de la llengua

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) vol expressar la seua profunda preocupació i indignació davant la recent decisió de l'Ajuntament d'Elx, on el Partit Popular (PP) i Vox han aprovat catalogar el castellà com a "llengua històrica" del municipi. Aquesta decisió no només suposa una provocació, sinó també un greuge per al valencià, la veritable llengua històrica d'Elx.

Cal recordar que Elx té una única llengua històrica, que no és el castellà. La repoblació d'Elx durant la conquesta de la corona d’Aragó es va fer amb persones que parlaven la llengua en què es continua celebrant el Misteri d'Elx, patrimoni de la humanitat. A més, la toponímia de la ciutat i del seu camp, així com les paraules autòctones, evidencien clarament que la llengua històrica d'Elx és el valencià.

La decisió del PP i Vox substitueix la normativa anterior que establia el valencià com a llengua d'ús preferent a la màxima institució municipal i als mitjans de comunicació, així com en la retolació local. Aquest canvi representa un retrocés significatiu per al valencià. S’ha de tenir en compte l’endarreriment que està patint l’ús de la llengua tal com demostra un estudi acabat de promoure per diverses entitats com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, El Tempir, la Universitat Miguel Hernández i la Universitat d'Alacant.

ACPV denuncia que aquesta decisió forma part d'una estratègia més àmplia de nacionalisme espanyol i pancastellanista que busca consolidar en l'imaginari col·lectiu la idea que el castellà és també una llengua històrica del País Valencià. Aquesta imposició no és nova, sinó el resultat de dècades de pressió per convertir el castellà en la llengua dominant en l'àmbit social, mentre es menysté el valencià.

Des d'ACPV volem subratllar que no es tracta de menystenir el castellà, sinó de protegir i respectar el valencià, la llengua històrica del poble il·licità. És essencial reconéixer i defensar la nostra riquesa lingüística i cultural, i garantir que el valencià ocupe el lloc que li correspon en la nostra societat.

Per tot això, exigim que es revertisca aquesta decisió injusta i que es restablisca la normativa anterior, que protegeix i promou l'ús del valencià a l'Ajuntament d'Elx i en tots els àmbits de la vida pública. En cas que aquesta mesura no siga revertida, ens plantejarem prendre mesures en un altre àmbit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada