dimecres, 24 de maig del 2017

Club de Lectura d'Acpv-Casal Jaume I d'Elx: dijous 25 de maig a les 20:30 hores: Us escric per recordar-vos que el dijous 25 tindrem la sessió dedicada al Llibre de Michela Murgia, "L’acabadora", Editorial Proa. Sabeu que el club de lectura està obert a noves incorporacions i que també són benvingudes les visites esporàdiques. Per això, si coneixeu algú que hi puga estar interessat, no dubteu a convidar-lo. 25 de maig. Michela MURGIA, L'acabadora. Ed. Proa.

Club de Lectura d'Acpv-Casal Jaume I d'Elx: dijous 25 de maig a les 20:30 hores:
Us escric per recordar-vos que dijous 25 tindrem la sessió dedicada al Llibre de Michela Murgia, "L’acabadora", Editorial Proa. Sabeu que el club de lectura està obert a noves incorporacions i que també són benvingudes les visites esporàdiques. Per això, si coneixeu algú que hi puga estar interessat, no dubteu a convidar-lo.
25 de maig. Michela MURGIA, L'acabadora. Ed. Proa.
La Mercè Ubach, traductora de la novel·la L’acabadora, ens en fa arribar un comentari molt proper. Us agradarà!
L’acabadora no és una novel·la perfecta, diguem-ho de seguida. Però té tota la força i les virtuts d’una opera prima: veritat, compromís, i aquella manera generosa de quedar despullat davant del lector que en tants escriptors l’ofici fa perdre més endavant. No és cap novel·la per encàrrec, ni ha estat escrita per guanyar cap premi, però en canvi, a Itàlia, els ha guanyat tots. És un relat escrit per imperiosa necessitat de comunicar, perquè l’autora tenia coses a dir, perquè en tenia ganes. I tot això es nota en el resultat. Perquè Michela Murgia té talent i sap escriure.
Al marge del que la pot fer exòtica als nostres ulls –Sardenya als anys cinquanta, l’ofici ancestral de “l’accabadora”, la dona que ajuda els malalts a ben morir; els “fill’e anima”, una modalitat d’adopció no regulada per l’Estat–, L’acabadora té valor per ella mateixa. Escolteu, si no, aquestes frases, deixeu-les ressonar: «Com els ulls de l’òliba, hi ha pensaments que no suporten la plena llum. Només poden néixer de nit, on la seva funció és la mateixa que la lluna, necessària per crear marees de sentit en algun invisible més enllà de l’ànima». «Les seves germanes ja eren unes senyoretes i ella jugava tota sola per terra, fent un pastís de fang pastat amb formigues vives, amb la cura d’una doneta. Movien les potes vermelloses en la pasteta, i morien lentes sota la decoració amb flors silvestres i el sucre de sorra. Sota el sol violent de juliol el dolç li creixia a la mà, bonic com ho són de vegades les coses dolentes».
L’acabadora no és una novel·la de tesi, però està agradant molt als clubs de lectura: se’ls fa de nit debatent la prima frontera que separa la pietat del delicte. Tampoc no és una novel·la feminista, però ha seduït moltes dones, potser perquè el tema de la maternitat (les maternitats) hi és central. Com a traductora, aquesta novel·la en certa manera és una filla meva, i n’estic orgullosa. Només desitjo que creixi sana gràcies als lectors.
Propera sessió del club de lectura d'Acpv- Casal Jaume I d'Elx:
-22 de juny, Lliris PICÓ, L'olor dels crisantems. Ed. 3i4. (comptarem amb la presència del autor).
Títol: L’acabadora Autor: Michela Murgia Editorial: Editorial Proa Col·lecció: A tot vent Pàgines: 224
ISBN: 978-84-7588-248-2 Preu: 17,50€


Cordialment Agustí Agulló Marcos (Coordinador d'Acpv-Casal Jaume I d'Elx) Telèfon 965426480
Carrer Sant Jordi, 2 (Elx-03203) elx@acpv.cat http://casalelx.blogspot.com https://www.facebook.com/pages/Casal-Jaume-I-dElx/29791008107 https://twitter.com/ElxCasal http://lecturesdelx.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada