🚶♀️La manifestació reivindica fer un nou pas endavant en favor de la llengua, el finançament i l’autogovern.
🗓️ Dissabte 22 d’abril, novament Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha convocat una diada reivindicativa i lúdica per a commemorar el 25 d’Abril, recordar la batalla d’Almansa i el seu significat per al poble valencià (la pèrdua de les institucions i lleis pròpies, amb la imposició del Decret de Nova Planta, el 1707) i, sobretot, continuar treballant per la recuperació del ple autogovern.
👥 Milers de valencians i valencianes han respost a la crida feta per ACPV i s’han sumat a la manifestació que ha recorregut els carrers del centre de València. I, posteriorment, han omplert, una vegada més, la plaça de bous de la ciutat per a gaudir d’un espectacle de música i cultura popular valencianes, demostrant així la força de convocatòria de l’entitat i del valencianisme cívic i cultural en un moment que poques organitzacions s’atreveixen a intentar omplir aquests espais. La Diada ha transcorregut tranquil·la i sense incidents, en un ambient lúdic i festiu, però també clarament reivindicatiu.
🗳️ En aquest sentit, en una Diada marcada pel context electoral, ACPV ha volgut destacar el fet que el poble valencià ha fet un llarg camí des del 25 d’Abril de 1707 i la derrota d’Almansa. Vam superar la dictadura franquista, vam recuperar un autogovern limitat, i hem fet front als governs antivalencians de la dreta espanyola. Molt a poc a poc, i per bé que de manera insuficient, la consciència de ser poble ha crescut, i això ha propiciat avanços limitats i ha deixat reptes pendents de compliment.
💰 És, per tant, moment de dir que això que tenim no és prou. Els interessos i les necessitats del poble valencià demanen per avançar un pas més en la direcció del ple autogovern, del control dels nostres diners, de la fi de la discriminació de la nostra llengua i la nostra cultura, i de l’aprofundiment en els drets democràtics i socials.
➕ Per això, amb motiu de la Diada del País Valencià, volem sumar voluntats entorn d’un programa de 4 punts que apleguen un gran consens com a objectius inajornables:
1⃣ Primer, el poble valencià necessita augmentar la seua capacitat d’autogovern i dotar-se de major sobirania legislativa i normativa. La sobirania popular s’expressa en les Corts, i aquesta no pot veure’s retallada de fet per un poder judicial profundament polititzat, desacreditat i allunyat de la societat actual, que millor faria de reformar-se i modernitzar-se. Volem poder decidir.
2⃣ Segon, ens cal un finançament just, tal com han reclamant les mobilitzacions unitàries protagonitzades per partits, sindicats i associacions de totes les sensibilitats. No podem donar suport a un Govern espanyol que no atenga aquesta demanada de justícia, perquè seria acceptar l’autolimitació de tota voluntat real d’autogovern. Volem els nostres diners.
3⃣ Tercer, s’ha de posar fi a la discriminació que els valencianoparlants encara patim (i com a primer pas, tota l’administració pública, inclosa la sanitat, ha de poder atendre la ciutadania en les dues llengües oficials), avaluar els resultats de l’aplicació del decret de plurilingüisme a l’ensenyament, incrementar de forma significativa els usos socials del valencià i reforçar la col·laboració entre agents públics i els privats del nostre àmbit lingüístic. Volem la llengua del poble valencià.
4⃣ Quart, volem commemorar el 30è aniversari de l’assassinat de Guillem Agulló amb l’aposta per l’aprofundiment dels drets democràtics i socials, que són la resposta positiva a la crisi econòmica, a les desigualtats, a la imposició de l’individualisme de la no igualtat d’oportunitats, i als populismes autoritaris i regressius. El valor del bé comú i el sentiment de pertinença de la consciència de país són un antídot contra el feixisme i un esperó per a construir societat i benestar. Volem un país de drets.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada