dijous, 12 de maig del 2022

Presentaci贸 del llibre L'estirp del rei Llop de David Garrido.

馃槃 Molt bona vesprada estimades,

馃棑️ Dijous dia 9 de juny a les 19:30h al Casal d'Elx tindr脿 lloc la presentaci贸 del nou llibre L'estirp del rei Llop, Els Banu Mardan茂x, nissaga d'emirs de Xarc-Alandal煤s de Josep-David Garrido i Valls (historiador).

馃棧️ Presentaci贸 per 脌lex Agull贸 i l'autor de l'obra David Garrido.

馃摎A la presentaci贸 comptarem amb diversos exemplars per a la seva posterior venda (19'90€)

馃懆‍馃ΟNo vos ho podeu perdre, vos esperem!

馃Sinopsi

馃憫馃惡Els Ban奴 Mardan墨x era una nissaga andalusina, ori眉nda de la Frontera Superior (ath-Thagr al-A‘l脿) i establerta a terres valencianes al segle XII. Sa‘d ibn Mardan墨x fou el defensor de Fraga (Baix Cinca) contra l’agressi贸 de l’ex猫rcit aragonesopamplon猫s d’Alfons I «el Bataller» en 1134. El seu fi ll Muhammad i bn Sa‘d nasqu茅 a Pen铆scola (Baix Maestrat) en 1124 i en 1147 es convert铆 en l’emir de Val猫ncia i M煤rcia, l’emir de Xarc-alandal煤s (Orient d’Alandal煤s).

    脡s el c猫lebre Rei Llop de les cr貌niques cristianes i el campi贸 de l’ortod貌xia sunnita andalus铆 contra el califat heterodox dels almohades nord-africans. Finalment, ven莽ut el Rei Llop (1172), els almohades s’apoderaren de tot l’emirat mardan墨x铆. Un germ脿 de Muhammad ibn Sa‘d, Y奴suf, col·labor脿 des de Val猫ncia amb els almohades i aconsegu铆 mantenir la preponder脿ncia de la fam铆lia al territori valenci脿. N茅t d’aquest Y奴suf fou Zayy膩n (Za猫n), emir de Val猫ncia des del 1229 fi ns a la caiguda de la ciutat a mans dels catalanoaragonesos de Jaume I en 1238. L’estirp dels Ban奴 Mardan墨x protagonitz脿 la vida pol铆tica de les terres orientals d’Alandal煤s des de mitjan segle XII fins al col·lapse defi nitiu del segle XIII. Aquesta 茅s la seua hist貌ria, la hist貌ria alhora d’aquell pa铆s que parlava algaravia i preced铆 a la Catalunya Nova (Tortosa i Lleida) i a la Catalunya Nov铆ssima (el Pa铆s Valenci脿), bastides per Ramon Berenguer IV, Jaume I i llurs successors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada