dilluns, 21 de juny del 2021

Aquest 2021 celebrarem Sant Joan homenatjant Enric Valor

Aquest 2021 celebrarem Sant Joan homenatjant Enric Valor

Parlar de Sant Joan, festa tan arrelada a tots els terrritoris de parla catalana, tamb茅 茅s parlar de la Flama del Canig贸, s铆mbol de la llengua catalana. Al Pa铆s Valenci脿 parlar de llengua 茅s parlar de noms com Enric Valor.

L’intent de l’ajuntament de Mutxamel, frustrat gr脿cies a la pressi贸 ciutadana, de retirar el nom de l’escriptor castellut del nomencl脿tor urb脿 constitueix un greuge a l’obra i a la figura de Valor, a la llengua a qu猫 va dedicar la seua vida i a la gent que la parla.

No cal ara insistir en la import脿ncia de les novel·les i els relats, en les gram脿tiques, els diccionaris o La flexi贸 verbal, ni 貌bviament en les seues Rondalles que de generaci贸 en generaci贸 constiueixen el m茅s gran monument a l’imaginari col·lectiu i a la tradici贸 cultural i ling眉铆stica del Pa铆s Valenci脿.

Enric Valor no ha de ser bandera de cap sector de la societat, sin贸 patrimoni de tots, factor de cohesi贸 al voltant de la llengua i la cultura. Per tot aix貌 convidem totes les associacions locals i comarcals del nostre pa铆s que s'hi vulguen afegir a coorganitzar un acte de desgreuge i alhora de reivindicaci贸 en totes les places de tots els pobles de parla catalana. En aquesta concentraci贸, com a eix central es far脿 la lectura p煤blica i participativa d’una rondalla valoriana.

Que les veus d’Esclafamuntanyes, del Gegant del Romani, de la Mare dels Peixos i de tants altres personatges valorians ressonen per tota la terra i ens facen sentir orgullosos de parlar la llengua d’Enric Valor, de l’escriptor que hauria de tenir un carrer a cada poble.




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada