dimarts, 10 de gener del 2023

Presentaci贸 del llibre Tupamaros del fusell al parlament

馃悎‍⬛ Bona nit,

馃摉 Dijous 9 de febrer a les 19:00h al Casal d'Elx tindr脿 lloc la presentaci贸 del llibre Tupamaros del fusell al parlament de l'autor Vicent Galiana i Cano.

馃棧️ Amb la participaci贸 de l'autor Vicent Galiana i Cano, F茅lix Linde (professor d'hist貌ria) i Ascen Alted Mira (fil貌loga i professora).

馃 Sinopsi

    L'agost de 1961, una bala dirigida al Che Guevara, que es trobava de visita oficial a l'Uruguai, va posar fi accidentalment a la vida del professor universitari Arbelio Ram铆rez. Com el mateix Che havia enunciat en aquella ocasi贸, quan comen莽a el primer tret mai no se sap quan ser脿 l'煤ltim. Aquell fou el primer assassinat d'un cicle de viol猫ncia i confrontaci贸 que tardaria tres llargues d猫cades en arribar al seu final. La hist貌ria dels Tupamaros, el principal grup armat de l'Uruguai, connecta l'onada revolucion脿ria llatinoamericana dels 60 amb l'auge de la Marea Rosa dels primers 2000. Darrere de l'estrela medi脿tica que 茅s Pepe Mujica s'amaga una hist貌ria de mig segle de moviment pol铆tic complex i ben ric en matisos: durant el seu per铆ode armat, en dictadura i especialment en el cam铆 cap a la vict貌ria electoral, els Tupamaros aprendran a conjuminar els debats i contradiccions d'una for莽a d'arrel marxista amb la construcci贸 d'una ferramenta heterodoxa i de masses un moviment que acabar脿 esdevenint emblema d'un pa铆s i pal de paller del que hui en dia 茅s la seua for莽a pol铆tica majorit脿ria: el Frente Amplio.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada