dilluns, 6 de juny del 2022

Presentació del llibre "l'estirp del Rei Llop" de l'autor David Garrido.

😄 Molt bona vesprada a tots i totes,

🗓️ Dijous dia 9 de juny a les 19:30h al Casal d'Elx tindrà lloc la presentació del nou llibre L'estirp del rei Llop, Els Banu Mardanïx, nissaga d'emirs de Xarc-Alandalús de Josep-David Garrido i Valls (historiador).

🗣️ Presentació per Àlex Agulló i l'autor de l'obra David Garrido.

📚A la presentació comptarem amb diversos exemplars per a la seva posterior venda (19'90€)

👨‍🦯No vos ho podeu perdre, vos esperem!

🧠Sinopsi

👑🐺Els Banū Mardanīx era una nissaga andalusina, oriünda de la Frontera Superior (ath-Thagr al-A‘là) i establerta a terres valencianes al segle XII. Sa‘d ibn Mardanīx fou el defensor de Fraga (Baix Cinca) contra l’agressió de l’exèrcit aragonesopamplonès d’Alfons I «el Bataller» en 1134. El seu fi ll Muhammad i bn Sa‘d nasqué a Peníscola (Baix Maestrat) en 1124 i en 1147 es convertí en l’emir de València i Múrcia, l’emir de Xarc-alandalús (Orient d’Alandalús).

    És el cèlebre Rei Llop de les cròniques cristianes i el campió de l’ortodòxia sunnita andalusí contra el califat heterodox dels almohades nord-africans. Finalment, vençut el Rei Llop (1172), els almohades s’apoderaren de tot l’emirat mardanīxí. Un germà de Muhammad ibn Sa‘d, Yūsuf, col·laborà des de València amb els almohades i aconseguí mantenir la preponderància de la família al territori valencià. Nét d’aquest Yūsuf fou Zayyān (Zaèn), emir de València des del 1229 fi ns a la caiguda de la ciutat a mans dels catalanoaragonesos de Jaume I en 1238. L’estirp dels Banū Mardanīx protagonitzà la vida política de les terres orientals d’Alandalús des de mitjan segle XII fins al col·lapse defi nitiu del segle XIII. Aquesta és la seua història, la història alhora d’aquell país que parlava algaravia i precedí a la Catalunya Nova (Tortosa i Lleida) i a la Catalunya Novíssima (el País Valencià), bastides per Ramon Berenguer IV, Jaume I i llurs successors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada