dilluns, 21 de juny de 2021

Aquest 2021 celebrarem Sant Joan homenatjant Enric Valor

Aquest 2021 celebrarem Sant Joan homenatjant Enric Valor

Parlar de Sant Joan, festa tan arrelada a tots els terrritoris de parla catalana, també és parlar de la Flama del Canigó, símbol de la llengua catalana. Al País Valencià parlar de llengua és parlar de noms com Enric Valor.

L’intent de l’ajuntament de Mutxamel, frustrat gràcies a la pressió ciutadana, de retirar el nom de l’escriptor castellut del nomenclàtor urbà constitueix un greuge a l’obra i a la figura de Valor, a la llengua a què va dedicar la seua vida i a la gent que la parla.

No cal ara insistir en la importància de les novel·les i els relats, en les gramàtiques, els diccionaris o La flexió verbal, ni òbviament en les seues Rondalles que de generació en generació constiueixen el més gran monument a l’imaginari col·lectiu i a la tradició cultural i lingüística del País Valencià.

Enric Valor no ha de ser bandera de cap sector de la societat, sinó patrimoni de tots, factor de cohesió al voltant de la llengua i la cultura. Per tot això convidem totes les associacions locals i comarcals del nostre país que s'hi vulguen afegir a coorganitzar un acte de desgreuge i alhora de reivindicació en totes les places de tots els pobles de parla catalana. En aquesta concentració, com a eix central es farà la lectura pública i participativa d’una rondalla valoriana.

Que les veus d’Esclafamuntanyes, del Gegant del Romani, de la Mare dels Peixos i de tants altres personatges valorians ressonen per tota la terra i ens facen sentir orgullosos de parlar la llengua d’Enric Valor, de l’escriptor que hauria de tenir un carrer a cada poble.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada