divendres, 12 de gener del 2024

Curs sobre teoria de la nació i del nacionalisme

☀️ Bon dia,

🗓️ Els dies 1, 8, 15 i 29 de febrer a les 19:00h al Casal d'ACPV/Elx (c/Sant Jordi, 2), tindrà lloc el Curs sobre teoria de la nació i del nacionalisme a càrrec de Ricard Chulià (filòleg i politòleg) 🤓

❓Què és una nació? Què és el nacionalisme? Tots som nacionalistes o només ho són els altres? Quins moviments nacionalistes hi ha a Europa i quina evolució poden tindre? Què ens en diferencia i en què ens hi assemblem? 

💡 En aquest curs intentarem posar llum des de la teoria política a uns conceptes que són clau per a entendre i actuar en el tauler polític del nostre entorn més immediat.

📍Dijous 1 de febrer

(1) Què és una nació? Què és el nacionalisme?

Debatrem sobre aquests conceptes i analitzarem les definicions que històricament  i se n’ha donat. Es pot definir què és una nació? Tots som nacionalistes? O només ho són els altres?

📍Dijous 8 de febrer

(2) - Tipologies de la nació i dels nacionalismes.

Analitzarem i debatrem si hi ha nacionalismes cívics i nacionalismes ètnics, si el nacionalisme i el patriotisme són conceptes diferents, així com altres paranys que se solen fer servir en el debat polític. El nacionalisme és roín per essència?

📍Dijous 15 de febrer

(3) Nacions i nacionalismes a Europa

Ens centrarem en alguns estudis de cas al continent europeu per a debatre i analitzar si el nacionalisme és una rèmora del passat, tal com diuen alguns autors, o és una ideologia plenament vigent actualment. Vivim en un món postnacional? La Unió Europea ha fet que el nacionalisme i la nació siguen conceptes obsolets?

📍 Dijous 29 de febrer

(4)Teoria de la nació i del nacionalisme a Espanya

Existeix o no existeix el nacionalisme espanyol? És cosa només d’una minoria radical de nostàlgics del franquisme? Espanya és una nació? Des de quan existeix Espanya? Què és Espanya per al nacionalisme espanyol?

❗IMPORTANT: Si no pots vindre els quatre dies, no et preocupes! Vine als que pugues. Tot i que la teoria de cada sessió està lligada amb les altres, no perdràs el fil i podràs seguir tot allò de què parlem.

🆓 L'entrada és lliure i gratuïta

👋 Salutacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada